Caută

Cum stii daca ai nevoie de psihoterapie?

Psihoterapia este o solutie eficienta si la indemana pentru foarte multe probleme de viata, eficienta ei fiind dovedita atat de studii stiintifice, cat si de rezultatele din practica. Cu toate astea, nu toti cei care au nevoie de acest tip de ajutor stiu sa evalueze corect cand este cazul sa mearga la terapie si se intreaba care este momentul potrivit, cat de rau trebuie sa ii afecteze o problema pentru a apela la aceasta solutie.

Un raspuns simplu la aceasta intrebare ar putea fi acela ca, cu cat mai devreme cerem ajutor, cu atat mai repede vom rezolva problema si ne vom simti mai bine. Desi pare un rationament simplu si la indemana oricui, cel mai adesea ne lasam coplesiti de probleme si apelam foarte tarziu sau deloc la ajutorul terapeutului.

Vorbim mai jos despre semne care ne spun, cu certitudine, ca este momentul sa vorbim cu un terapeut, despre ce facem daca am incercat deja terapia si nu a functionat si despre cateva din beneficiile psihoterapiei.

#1

Situatia sau problema cu care ne confruntam genereaza un disconfort semnificativ.


Atunci cand ritmul de viata ne este afectat de ganduri, comportamente, emotii sau trairi pe care simtim ca nu le putem gestiona, cand ne simtim coplesiti, nu ne mai regasim sau constatam ca nu mai putem functiona in parametrii normali, mai ales cand asta se intampla pe perioade mai lungi de timp, de ordinul saptamanilor, este un semn sigur ca avem nevoie de ajutorul unui terapeut. Poate fi vorba de pierderea motivatiei, a entuziasmului, a capacitatii de concentrare, a dorintei de interactiune sociala, a nevoii de a explora lucruri noi sau, pur si simplu, poate fi o senzatie pregnanta ca ceva este in neregula cu noi.


#2

Nimic din ce am incercat, pentru a rezolva problema, nu pare sa functioneze.


Prea putini sunt cei care se confrunta cu stari de anxietate saptamani in sir si nu incearca sa faca ceva pentru a face aceste stari sa dispara. La fel de putini sunt cei care se confrunta cu simptomele unei stari depresive si nu incearca sa scape de starea de letargie, de lipsa motivatiei, de tristete sau de sentimentul ca totul este inutil. Uneori, mecanismele naturale de aparare ale psihicului se blocheaza si nu ne mai ajuta la fel de eficient cum au facut-o in alte ocazii. Daca am incercat diverse metode, mai ales unele care altadata functionau - discutii cu prietenii, sport, timp liber, carti si articole de self-help - si nu obtinem rezultatele dorite, este un alt semn ca avem nevoie de ajutorul unui terapeut.


#3

Prietenii si familia s-au saturat sa ne asculte vorbind despre ceea ce ne supara.


Prietenii si familia sunt, cel mai adesea, un ajutor de nadejde. Sunt acolo si cand ne este bine, si cand ne este rau, si apelam la ei pentru a impartasi ganduri si trairi. Uneori insa, si ei se pot simti coplesiti de problemele noastre si incep sa bata in retragere, nu pentru ca nu mai vor sa ne asculte, ci pentru ca, cel mai probabil, nu stiu cum sa ne ajute sau nu pot sa o faca. Daca ne aflam intr-o astfel de situatie, in care cercul social in care functionam incepe sa dea semne de epuizare in legatura cu problemele noastre, este timpul sa apelam la un specialist, a carui meserie este aceea de a asculta si de a ne ajuta, cu metode, tehnici si instrumente specifice, sa facem schimbari si sa rezolvam problemele care ne apasa.


#4

Incepem sa abuzam de substante sau comportamente care par a ne ajuta sa calmam simptomele (alcool, tigari, medicamente, substante interzise).


Cand viata devine complicata si coplesitoare, multi apeleaza la consumul de substante, intr-o incercare disperata de ameliorare a starii negative cu care se confrunta. Atunci cand ne simtim coplesiti de situatie, apare riscul de a abuza de diverse substante, consumandu-le in exces sau automedicandu-ne "dupa ureche", ceea ce creste riscul de a adauga o alta problema la cele cu care ne confruntam deja. Tot in categoria abuzuri intra si petrecerea unor intervale lungi de timp in mediul online, jocurile de noroc sau consumul excesiv de pornografie, comportamente care apar ca incercare disperata de a bloca confruntarea cu problemele care ne framanta. Comportamentele agresive la adresa celor din jur, cel mai adesea la adresa partenerului de viata, sunt o alta incercare disperata de a ne simti mai bine cu noi insine, oricat de paradoxal ar putea parea. Daca ne regasim in cele mentionate mai sus este, cu siguranta, momentul sa cerem ajutorul unui terapeut.


#5

Cei din jur observa ca este ceva in neregula cu noi si trag semnale de alarma.


Desi pare evident si simplu de luat in calcul, de cele mai multe ori ignoram cele mai evidente semnale. Poate fi vorba de un prieten, care isi face griji pentru noi si ne intreaba daca este totul in regula, sau poate fi chiar partenerul de viata, care ne atrage atentia ca ne-am schimbat vizibil in ultima vreme. Daca primim astfel de semnale, este cazul sa luam in considerare o programare la un terapeut.


CE FAC DACA AM INCERCAT DEJA PSIHOTERAPIA SI NU A FUNCTIONAT?


Uneori, terapia nu are efecte vizibile imediate. Chiar si intr-un context ideal, este nevoie de timp pentru a vedea o ameliorare a simptomelor. Faptul ca mergem la terapie si nu vedem schimbari evidente rapide, poate genera frustrare. Poate parea risipa de timp si bani, motiv pentru care un procent semnificativ de pacienti abandoneaza terapia si devin reticenti in a folosi aceasta solutie ulterior.

Sunt si alti factori care pot avea impact asupra eficientei terapiei. Nu exista o singura abordare corecta, care functioneaza pentru orice persoana si orice problema. Nu orice terapeut este potrivit pentru orice pacient. O experienta anterioara de terapie, pe care am perceput-o ca negativa, dezamagitoare, ne poate face reticenti in a incerca din nou, chiar si atunci cand ne este evident ca avem mare nevoie.

In astfel de situatii poate fi de ajutor sa fim mai selectivi si sa cautam un terapeut care trateaza simptomele specifice cu care ne confruntam. Un bun profesionist ne va spune daca problema cu care ne confruntam intra in sfera sa de competenta, iar in cazul in care nu poate raspunde nevoilor noastre, ne va recomanda un alt specialist.

Trebuie, de asemenea, sa stim ca exista mai multe abordari terapeutice, unele dintre ele fiind mai eficiente decat altele pentru anumite tipuri de probleme.

Daca nu suntem multumiti cu terapeutul la care mergem sau daca am avut o experienta nesatisfacatoare, nu este cazul sa abandonam, ci doar sa cautam un terapeut cu o abordare mai potrivita nevoilor si asteptarilor noastre. De asemenea, trebuie sa stim ca gasirea terapeutului potrivit pentru noi este cheia succesului unei terapii. Daca dupa prima sedinta de terapie nu simtim ca rezonam cu terapeutul pe care l-am ales, ii vom comunica acest lucru si vom cauta un alt specialist. Un bun profesionist va anunta intotdeauna pacientul, la finalul primei intalniri, ca este cazul ca, pana la urmatoarea intalnire, sa faca o evaluare a gradului de compatibilitate cu terapeutul. Daca nu simtim ca rezonam cu terapeutul ales, daca nu avem convingerea ca este persoana cu care putem sa ne deschidem si sa abordam aspecte mai sensibile, atunci nu este cazul sa continuam.


BENEFICIILE TERAPIEI


  • Vom afla lucruri noi despre noi insine. Terapeutul ne ajuta sa facem conexiuni noi, sa ne uitam la noi insine din perspective diferite, ne ghideaza in explorarea comportamentelor, trairilor si emotiilor si ne ajuta sa ne reorientam, pentru a gasi varianta optima de functionare.

  • Terapia ne poate ajuta sa ne atingem obiectivele sau, in cazul in care nu ne este clar care ne sunt obiectivele, ne poate ajuta sa ne clarificam, sa ne propunem obiective realiste, realizabile, si sa identificam metodele cele mai eficiente de atingere a acestora.

  • Putem invata cum sa relationam mai bine cu partenerul si cu cei din jur, cum sa avem incredere in cei de langa noi si cum sa ne raportam la acestia pentru a construi relatii sanatoase, pe care ne putem baza.

  • Terapia are un impact pozitiv direct asupra starii noastre de sanatate. Atunci cand suntem sanatosi emotional, putem gestiona mai bine atat situatiile de viata, cat si sanatatea fizica.

  • Atunci cand simtim ca avem nevoie sa facem schimbari in viata noastra, dar nu putem sa initiem aceste schimbari, terapia ne poate ajuta sa gasim raspunsuri si solutii.


32 afișare0 comentariu