15 February 2012

Uneori, dragostea se invata ... din carti

     Pentru ca avem cu totii nenumarate intrebari si nedumeriri despre acest minunat, complex si uneori ciudat fenomen care ne marcheaza existenta - dragostea/iubirea - si pentru ca este imposibil sa cuprinzi intr-un articol raspunsurile la aceste intrebari, am ales sa recomand celor interesati cateva carti care au ca tema iubirea si mecanismele ei. De fapt, cartile despre care vorbesc se recomanda singure prin continutul argumentat stiintific si usor de "digerat".

    "Caile indragostirii. Cum ne alegem persoana iubita", de Ayala Malach Pines
   Autoarea, psiholog social si cercetator, incearca, si reuseste, sa raspunda la intrebari care ne-au framantat pe fiecare la un moment dat. Cum alegem oamenii de care ne indragostim? Ce anume ne face sa ne indragostim nebuneste? De ce ne indragostim de persoana nepotrivita? Cat dureaza dragostea? Ce rol are frumusetea in procesul indragostirii? Contrariile se atrag sau, mai degraba, cine se-aseamana se-aduna? Toate aceste intrebari, si multe altele, isi gasesc raspunsul in "Caile indragostirii".           "Dragoste sau dependenta? Cum sa recunosti iubirea sanatoasa"
           de Brenda Schaeffer. 
          Dupa o trecere in revista a formelor iubirii si a biologiei acesteia, autoarea, psiholog si psihoterapeut, face o incursiune in zona mai putin placuta a fenomenului iubirii, zona in care ne intalnim cu dependenta de dragoste, cu tendintele masochiste si cu dificultatea de a renunta, cu incercarea de a-i schimba pe ceilalti in numele iubirii, cu teama de a fi abandonati sau cu teama de apropiere. Bineinteles ca nu este nici prima si nici singura carte care incearca sa cartografieze zona intunecata a dragostei insa, spre deosebire de multe alte lucrari pe aceasta tema, cea de fata ne invata cum sa identificam comportamentele nesanatoase care pot aparea atunci cand credem ca iubim pe cineva si, inca mai important, ne invata cum sa ne eliberam de aceste comportamente nesanatoase. 


          "Daca dragostea ar putea gandi. Cum sa-ti folosesti mintea pentru a-ti ghida   
           inima", de Alon Gratch
          Cine nu si-a dorit, macar odata in viata, sa fi putut fi mai rational in iubire sau sa inteleaga ce anume genereaza comportamentele irationale pe care le manifestam atunci cand suntem indragostiti? Cine nu si-a dorit sa poata descifra misterul din spatele acestor comportamente disfunctionale, aparent de neinteles si de necontrolat? Din fericire pentru toti cei care sunt framantati de astfel de ganduri, exista explicatii si solutii. Cartea lui Alon Gratch, psiholog clinician, ne ajuta  sa identificam tiparele de gandire si comportament care ne impiedica sa fim fericiti in dragoste si ne invata cum sa ne oprim din a repeta aceste tipare ale iubirilor iluzorii.


         Lectura placuta!


         Psiholog - Psihoterapeut
         Iris Gogorici


      

No comments:

Post a Comment