12 February 2012

Este perceptia extrasenzoriala un fenomen explicat stiintific?

   Foarte multi oameni cred in perceptia extrasenzoriala sau, mai simplu spus, in capacitatile “paranormale” sau “parapsihologice” ale unor persoane. Asta nu ar fi insa atat de grav. Mai  grav este ca cei care cred in perceptia extrasenzoriala nu fac parte doar dintre profani. Mai mult de jumatate dintre specialistii in stiintele naturii chestionati si-au exprimat convingerea ca perceptia extrasenzoriala reprezinta o realitate dovedita sau o posibilitate verosimila. De asemenea, in cadrul unui studiu efectuat in 2003, 73% dintre studentii la psihologie aflati in primii ani de studiu au afirmat ca existenta perceptiei extrasenzoriale este clar dovedita.
     Perceptia extrasenzoriala este un concept inventat in 1870 de Sir Richard Burton si inseamna cunoastere sau perceptie fara utilizarea vreunuia dintre simturi. Perceptia extrasenzoriala include trei capacitati: 
          1. Telepatia - citirea mintii
          2. Clarviziunea - cunoasterea unor obiecte sau fiinte ascunse sau aflate la departare
          3. Precognitia - prezicerea viitorului utiizand mijloace paranormale


     Incepand cu anul 1972, guvernul Statelor Unite a alocat sume importante de bani pentru finantarea programului “Stargate”, program care studia capacitatea celor cu “vedere la distanta” in scopuri militare. Programul a fost intrerupt in 1995 deoarece nu a reusit sa obtina decat slabe dovezi in favoarea perceptiei extrasenzoriale. Totusi, simplul fapt ca un astfel de program a fost initiat evidentiaza larga acceptare a perceptiei extrasenzoriale de catre oameni cu pregatire superioara.
      Dar daca perceptia extrasenzoriala este atat de slab sustinuta stiintific, de ce cred in ea atat de multi oameni?
    O explicatie ar putea fi abundenta filmelor, a serialelor, a programelor tv si a relatarilor mass-media referitoare la experientele paranormale. Am auzit si vazut cu totii “Dosarele X”, “Al saselea simt”, “Zona crepusculara” etc. O alta sursa care intretine credinta in existenta acestor fenomene sunt cartile de autoperfectionare care sustin ca dispunem cu totii de abilitati paranormale latente si care promoveaza fel de fel de tehnici menite a elibera aceste abilitati. 
     De asemenea, credinta in paranormal este intretinuta de nevoia oamenilor de a crede in ceva mai puternic, mai mare decat ei, intr-o realitate care se afla dincolo de ceea ce pot percepe simturile. Insasi credinta in Dumnezeu si in atotputerea sa, credinta in miracolele biblice si in viziunile mistice ale unor alesi, s-ar putea incadra in aceasta categorie.
     Un alt lucru care contribuie la perpetuarea credintei in paranormal, chiar in absenta dovezilor stiintifice, este impactul emotional pe care coincidentele neasteptate il au asupra oamenilor. Spre exemplu, daca vi se intampla sa visati o prietena buna, cu care n-ati mai vorbit de ceva vreme, iar a doua zi respectiva prietena va suna, ati putea presupune ca aceasta coincidenta este atat de incredibila, incat trebuie sa fie vorba despre ceva paranormal, despre o perceptie extrasenzoriala.
     Asa cum spuneam si intr-un alt material, perceptia si memoria selectiva ne fac sa ne amintim evenimente care confirma credintele noastre si sa ignoram sau sa uitam evenimentele care nu le confirma. In concordanta, este foarte probabil ca oamenii care cred in perceptia extrasenzoriala sa isi aminteasca si sa ataseze semnificatii speciale unor intamplari care par a face parte din categoria paranormalului, chiar daca acestea se datoreaza doar simplei intamplari.
     V-ati gandit vreodata care sunt sansele ca dintr-un grup de 25 de persoane cel putin doua sa aiba aceeasi zi de nastere? Ei bine, sansele sunt de peste 50% si nu este nimic paranormal aici, ci este doar statistica.
      Bineinteles ca, de-a lungul timpului, mai exact in ultimii 150 de ani, au fost efectuate numeroase studii pentru dovedirea existentei fenomenelor paranormale, insa foarte multe dintre ele au avut neajunsuri metodologice serioase si, prin urmare, nu au fost considerate relevante. De mentionat si faptul ca insasi existenta perceptiei extrasenzoriale ar fi impotriva majoritatii legilor fizicii, spatiului, timpului si materiei, legi care ne guverneaza existenta si care sunt bine argumentate stiintific.
    Prin urmare, desi nu ar trebui sa respingem aceste “abilitati paranormale” considerandu-le imposibile sau nedemne de o abordare stiintifica aprofundata, nu trebuie nici sa uitam ca, pana acum, ele nu au fost confirmate de studii stiintifice.
Psiholog - Psihoterapeut
Iris Gogorici

No comments:

Post a Comment