26 January 2012

Scrisul de mana dezvaluie trasaturile noastre de personalitate

      Grafologia este stiinta care are ca obiect studiul scrisului unei persoane pentru a determina caracterul, temperamentul, in general personalitatea, cu calitatile si defectele acelei persoane. Conditia care se impune este ca scrisul analizat sa fie natural, sincer.
    Grafologia ofera indicii asupra ritmicii somatice, asupra dinamicii individualitatii. In genere insa, continutul personalitatii, cu interesele, mobilurile si motivele conduitei, cu atitudinile si aptitudinile, cu idealurile si conceptia noastra despre lume si propria persoana, nu se manifesta prin imaginile scripturale.

     
    Grafologia surprinde mai degraba modurile de manifestare ale individualitatii biologice si ale personalitatii de suprafata, ale omului incadrat vietii sociale, dand indicatii aproximative asupra trairilor si aspiratiilor acestuia in raport cu sine insusi.
     Nu orice trasatura caracteriala are intotdeauna o traducere in scris; se intampla ca o componenta grafica dominanta sa camufleze altele, sa le reduca pana la punctul la care sa poata scapa observatiei.
      Este foarte frecventa confuzia intre expertiza grafica si grafologie.
      Grafologia este un studiu al raporturilor care exista intre scrisul de mana al oamenilor si caracterul lor sau starea lor morala si fizica. Analizeaza scrierea sincera.
      Expertiza grafica se ocupa cu identificarea autorului unui grafism si cu descoperirea falsurilor in scrieri. Studiaza orice fel de scriere (sincera, deghizata, contrafacuta).
Mare parte din reputatia pozitiva a grafologiei in randul maselor se pare ca isi are originea in aceasta confuzie, intrucat expertiza grafica este folosita de catre politie si justitie. Intervine aici ceea ce se numeste “argumentul majoritatii”: daca o credinta este foarte raspandita, inseamna ca este cu necesitate corecta. Sa nu uitam insa ca, la un moment dat, credinta ca pamantul este plat era sustinuta de o majoritate covarsitoare de oameni.
Mai multe studii stiintifice care au avut ca obiect testarea aptitudinilor grafologilor in a detecta abilitati specifice ale subiectilor sau trasaturi de personalitate, au demonstrat ca acestia nu reuseau decat intamplator sa furnizeze informatii conforme cu realitatea.
Prin urmare, putem incadra acest mit in categoria “FALS”.
Psiholog - Psihoterapeut
Iris Gogorici

No comments:

Post a Comment