26 January 2012

Legile lui Murphy sau de ce ploua de fiecare data dupa ce spalam masina?


     L-am pomenit cu totii, si nu odata, pe Murphy si legile lui in situatii de genul: “De fiecare data cand imi spal masina, ploua imediat dupa aceea!”, “De cate ori ma grabesc, toate semafoarele sunt pe rosu!”, “Atunci cand ma grabesc mai tare sa ies din casa, nu gasesc cheile!”, “Coada de alaturi avanseaza intotdeauna mai repede!”, “De ce cate ori imi taie o pisica neagra calea, mi se intampla ceva rau!”  s.a.m.d. 
    A fost Murphy cu adevarat genial sau intamplarile de genul celor mentionate mai  inainte sunt doar coincidente?
    In primul rand, trebuie mentionat ca Murphy, care este un personaj real, a formulat o singura lege, in 1949, si anume “Daca exista vreo posibilitate sa o faca prost, o va face”. Contextul este mai putin important insa, de atunci, au aparut mii de astfel de legi si toate sunt cunoscute sub numele generic de “legile lui Murphy”.


      Va intrebati probabil daca exista o explicatie stiintifica a acestor “legi” care par sa se aplice, inevitabil, in orice situatie. Explicatia exista si nu este deloc complicata. Se numeste corelatie iluzorie si reprezinta tendinta de a exagera frecventa legaturilor dintre evenimentele coincidente (Chapman, 1967).
      Nu numai ca exgeram relatiile dintre fapte, dar confundam adesea efectul si cauza. Un exemplu de astfel de confuzie este convingerea conform careia barbatii care obisnuiesc sa poarte palarie sau sapca ajung, pana la urma, sa cheleasca. Realitatea este ca persoanele cu calvitie sau tendinta spre calvitie poarta ceva pe cap fie pentru a masca acest neajuns, fie pentru ca le este frig la cap.
   Alteori inventam relatii intre fapte, ca urmare a influentei credintelor asupra judecatilor noastre. Am vorbit intr-un alt material despre credinta in influenta lunii pline asupra suicidului sau a numarului nasterilor, credinta bine ancorata in cultura populara, chiar daca s-a demonstrat demult ca nu exista niciun raport intre aceste fenomene.
    Corelatii iluzorii se regasesc si in legaturile pe care le facem intre trasaturile de personalitate ale unui individ si semnul sau zodiacal: “Trebuie sa fii Berbec, esti foarte hotarat si incapatanat”, chiar daca nu exista un fundament stiintific pentru astfel de corelatii.
     Se pare ca preferam explicatiile care ne confirma credintele, insa neajunsul este ca, deseori, recursul la aceste teorii naive ne consolideaza si ne intretine stereotipurile.
     De unde provin aceste teorii false? Se pare ca ele se construiesc si se propaga in mediul in care evoluam.
    De ce spiritul uman pare fundamental refractar la rationamentul stiintific, supraestimand impactul unor cauze probabile si preferand sa se bazeze pe credinte absurde si pe teorii naive lipsite de validitate? In primul rand pentru ca avem nevoie sa dam un sens lucrurilor pe care le percepem. Exista in fiinta umana o tendinta fireasca spre explicare. De asemenea, confruntati cu evenimentele, preferam sa facem apel la teoriile noastre anterioare, pentru a evita sa cautam explicatii care nu sunt la indemana.
      In plus, aflati in fata unei situatii noi sau a unei persoane noi, nu putem testa toate ipotezele in privinta lor, pentru ca ne-ar lua prea mult timp. Preferam atunci sa ne incredem in “bunul-simt” popular si sa ne folosim de explicatiile cel mai rapid disponibile.
     Si, in sfarsit, ca sa conservam acest sistem practic de explicare a lumii, avem si tendinta de a exagera numarul de cazuri in care aceste teorii pot fi aplicate la evenimentele cu care ne confruntam.
Psiholog - Psihoterapeut
Iris Gogorici

No comments:

Post a Comment