26 January 2012

Care este diferenta dintre psiholog, psihoterapeut si psihiatru?

      Ca psiholog si psihoterapeut, ma confrunt frecvent cu aceasta intrebare, adresata de pacienti, de cunoscuti, de oameni cu care interactionez. Raspunsul nu este deloc complicat si m-as bucura ca, in viitorul apropiat, diferentele dintre cele trei specializari sa nu mai constituie un mister.
     Prin urmare: 
    Psihologul este orice absolvent al facultatii de psihologie si poate avea mai multe competente/specializari: psihologia muncii si transporturilor (spre exemplu, acei psihologi care, cu ajutorul unor teste standardizate, elibereaza avizele psihologice pentru obtinerea permisului de conducere sau al celui de port-arma); psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala; psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala; psihologie clinica si psihoterapie.
     Cum probabil v-ati dat deja seama, psihoterapeutul este un psiholog cu specializare in psihoterapie. Asta inseamna ca, dupa absolvirea facultatii de psihologie si a unui program de masterat in domeniu, psihologul urmeaza o formare in psihoterapie si o terapie personala, cunoscuta sub denumirea de dezvoltare personala. Exista mai multe scoli de psihoterapie, mai multe abordari psihoterapeutice: abordarea ericksoniana, abordarea integrativa, abordarea cognitiv-comportamentala, abordarea psihanalitica etc. Aceste abordari difera din punct de vedere al metodei terapeutice dar au, in esenta, acelasi scop: ameliorarea starii de disconfort a pacientului si obtinerea confortului psihic, aceasta corelandu-se si cu dobandirea confortului fizic.
    De mentionat ca, in lucrul cu pacientii, atat psihologul, cat si psihoterapeutul, isi bazeaza interventia pe discutii cu pacientul, de unde si definitia psihoterapiei, mai simplista ce-i drept, de “terapie prin cuvant”. Bineinteles ca aceste “discutii cu pacientul” se desfasoara in baza unui plan de terapie si au ca scop atingerea unor obiective. De asemenea, in functie de metoda, interventia terapeutica poate include si administrarea de teste, prescrierea unor sarcini de indeplinit in afara cabinetului, folosirea unor instrumente si abordari specifice etc. Nu intra in atributiile psihoterapeutului, si nici in cele ale psihologului, prescrierea si administrarea de tratament medicamentos.
   Psihiatrul este absolvent al facultatii de medicina, cu specializarea psihiatrie. Abordarea psihiatrica presupune incadrarea intr-un diagnostic a simptomelor descrise de pacient si stabilirea, in functie de acest diagnostic, a unui plan de tratament care, in majoritatea cazurilor, implica administrarea de medicatie specifica. Uneori, tratamentul poate necesita si internare, pentru tinerea sub observatie a pacientului.

Canapeaua lui Sigmund Freud
     Ca ultima mentiune, imaginea clasica, din filme, a pacientului intins pe canapea si vorbind, inevitabil, despre traumele copilariei, o veti vedea doar in cabinetul psihanalistului, canapeaua fiind “piesa de rezistenta” si simbol universal al psihanalizei. Inca de la inceputurile ei, psihanaliza, al carei parinte stim cu totii ca a fost Sigmund Freud, a ramas fidela canapelei, pe care sta intins pacientul, in vreme ce analistul (terapeutul) sta pe un scaun la capatul canapelei, pozitionat la capul pacientului, unde acesta nu il poate vedea.
    Cam atat, pe scurt, despre psihoterapeut, psiholog si psihiatru si sunt sigura ca, de astazi, va va fi mult mai usor sa faceti diferenta intre cele trei specializari.
Psiholog - Psihoterapeut
Iris Gogorici

No comments:

Post a Comment