14 December 2011

Six Degrees Of Separation - Mit urban sau realitate stiintifica?

      Daca este sa dam crezare experimentului intreprins de Stanley Milgram in 1967 si celor care i-au urmat, se pare ca lumea este intr-adevar mica. De aceea sintagma “six degrees of separation” mai este folosita si ca sinonim pentru teoria “it’s a small world” (“lumea este mica”).
     Ce spune mitul? Spune ca fiecare dintre noi se afla, in medie, la sase pasi distanta de orice persoana de pe pamant pe care vrea sa o cunoasca.
   Pe principiul “prietenul prietenului unui prieten ...”, fiecare doi oameni pot fi conectati prin intermediul a alti sase sau mai putini. Asta inseamna ca suntem la un grad distanta de toti cei pe care ii cunoastem, la doua grade distanta de toti cei pe care cunostintele noastre ii cunosc, si tot asa ...
      Ideea a pornit de la un studiu realizat in anii ’60 de Stanley Milgram si Jeffrey Travers, studiu care consta in a cere unui numar de 296 de persoane din Nebraska si Boston, Statele Unite, sa trimita o scrisoare, prin intermediul cunoscutilor, unui broker de bursa din Boston. Majoritatea subiectilor au esuat sa duca la bun sfarsit sarcina, doar 64 dintre  ei reusind sa faca scrisoarea sa ajunga la destinatie. Media numarului de persoane pe care cei 64 care au reusit le-au folosit pentru a expedia scrisoarea a fost de 6,2. Rata mare de esec a subiectilor a facut ca rezultatele studiului sa fie puse sub semnul intrebarii. Tot un punct slab al studiului il constituia si faptul ca toti subiectii erau din Statele Unite. Ce s-ar fi intamplat daca experimentul ar fi fost extins la nivelul intregii planete?
     Ideea studiului a fost reluata, in 2003, de cercetatorii de la Columbia University, de data aceasta la scara globala. Mai mult de 24.000 de voluntari, mai exact 24.163, au incercat sa trimita un e-mail, prin intermediul cunoscutilor, uneia dintre cele 18 persoane-tinta din 13 tari. Doar 384 din cele 24.163 de incercari au fost duse la bun sfarsit, iar umarul mediu de pasi a fost de patru. Folosind metode statistice, cercetatorii au estimat ca media numarului de pasi, in cazul in care toate incercarile ar fi fost duse la bun sfarsit, ar fi fost intre cinci si sapte pasi. Insa, era doar o estimare.
      Un alt studiu, avand ca obiect comunicarea electronica si dispunand de o baza de date de 30 de miliarde de conversatii electronice intre 180 de milioane de oameni din intreaga lume, a concluzionat ca fiecare doi oameni sunt separati, in medie, de alti 6,6 oameni. Procentul de perechi de subiecti conectate prin sapte sau mai putine legaturi a fost de 78%. Asta inseamna ca fiecare dintre noi este conectat de un alt individ de pe aceasta planeta printr-un lant de sapte sau mai putine cunostinte. [Din procentul ramas, de 22%, unele perechi erau separate si de 26 de legaturi.]
       Baza de date aflata la dispozitia studiului a fost constituita dint toate IM-urile (instant messages) de pe Microsoft Messenger, din luna iunie 2006, asta reprezentand cam jumatate din traficul de mesaje instant din intreaga lume la data respectiva.
      Ca urmare a acestui studiu, sintagma ar trebui schimbata din “six degrees of separation”, in “seven degrees of separation”.
       Desi si acest studiu are minusurile sale (Messengerul este folosit mai intens in America de Nord, in Europa, in Japonia si in regiunile de coasta ale restului planetei; nu stim daca utilizatorii de Messenger sunt la fel de sau in acelasi fel conectati ca si restul umanitatii), este cea mai complexa cercetare care s-a intreprins pana acum pentru confirmarea sau infirmarea “mitului”.
       La ce ne foloseste sa stim cat de conectati suntem? Rezultatele ar putea fi folosite de catre organizatiile politice, in actiunile caritabile, in cautarea persoanelor disparute etc.Iris Gogorici
Psiholog - Psihoterapeut

No comments:

Post a Comment