17 December 2011

Prenumele ne influenteaza viata

     Ati auzit, probabil nu odata, spunandu-se ca prenumele pe care il purtam ne influenteaza existenta. Se pare ca este adevarat, prenumele influentand mai multe aspecte ale vietii noastre.
    In ceea ce priveste prietenia, frumusetea si statutul social, se pare ca oamenii considera mai atragatoare fetele care poarta un prenume dragut. In privinta influentei prenumelui asupra rezultatelor scolare, studierea a peste 20.000 de dosare scolare a aratat ca acei copii care purtau prenume mai des intalnite aveau note mai bune decat cei cu prenume rare, acest lucru avand legatura cu faptul ca profesorii sunt sensibili la prenume si dau note putin mai mari elevilor cu prenume frecvent intalnite.
     Stima de sine (adica modul in care fiecare dintre noi ne apreciem propria persoana), pare a avea si ea legatura cu prenumele. Studiile arata ca oamenii carora nu le place prenumele cu care i-au inzestrat parintii au stima de sine cea mai scazuta. Nu se stie insa daca oamenii care se subestimeaza au tendinta de a-si percepe numele in sens negativ, sau daca faptul ca au un prenume care nu le place ii conduce la a se devaloriza.
   Concluziile a numeroase studii confirma teoria conform careia prenumele ne influenteaza viata. S-a demonstrat ca in special dimensiunea referitoare la raritatea/frecventa prenumelui sta la originea diferentelor importante in modul in care ceilalti ne percep. Oamenii par sa prefere prenumele curente in locul celor rare, fapt care, la randul lui, poate influenta, de exemplu, numarul de prieteni pe care un copil il va avea. Cauza o constituie, probabil, “efectul de simpla expunere” - cu cat suntem mai des confruntati cu un stimul, cu atat il gasim mai agreabil. Din acest motiv, prenumele cele mai frecvente/comune sunt evaluate cel mai favorabil. Exista insa posibilitatea ca si alte mecanisme sa fie implicate. De exemplu, daca unui copil i s-a spus toata viata ca are un prenume ciudat sau caraghios, este foarte probabil ca acest lucru sa aiba o influenta asupra comportamentului si parcursului sau in viata.
       S-ar parea ca exista si o corelatie intre raritatea prenumelui si incidenta afectiunilor psihiatrice, in sensul in care copiii cu prenume rare au mai multe probleme psihiatrice grave decat cei cu prenume frecvente. Daca intr-adevar exista aceasta corelatie, nimic nu ofera indicii despre sensul in care functioneaza aceasta legatura. Simplul fapt de a avea un prenume rar antreneaza tulburari sau parintii care dau prenume neobisnuite copiilor sunt si cei mai patogeni? Unii cercetatori cred ca excentricitatea unui prenume este rezultatul excentricitatii familiei, ceea ce poate explica anumite dificultati de adaptare sociala si, deci, probleme sau tulburari ulterioare.
       In concluzie, mitul este unul adevarat, asa ca aveti grija cum va numiti copiii caci, cu siguranta, acest lucru le va influenta viata.
Psiholog - Psihoterapeut
Iris Gogorici

No comments:

Post a Comment