17 December 2011

Mitul lunii pline

    De-a lungul timpului, luna plina, un eveniment astronomic banal, care are loc in fiecare luna, a fost asociat cu o multime de fenomene si comportamente ciudate: sinucideri, internari la psihiatrie, accidente in trafic, infractiuni, abuz de alcool, muscaturi de caine, nasteri etc. etc.
     Legendele cu vampiri, varcolaci si alte creaturi terifiante, care se presupune ca apar in noptile cu luna plina, dateaza inca din Grecia Antica, fiind amintite in scrierile lui Hipocrat. Genul acesta de legende era extrem de popular si in Evul Mediu, dar si in secolele care au urmat. Ecoul acestor credinte a strabatut veacurile si a ajuns pana in zilele noastre cand, spre exemplu, religia budista interzice adeptilor sai sa practice sporturi in aer liber in noptile cu luna plina..
     Ideea conform careia luna plina este legata de o multime de intamplari ciudate, cunoscute si sub denumirea de “efectul Lunii” sau “efectul Transilvania”, este foarte adanc ancorata in civilizatia moderna. Un studiu realizat in 1995 a aratat ca 81% dintre specialistii in sanatate mintala cred in efectul Lunii, iar in Anglia a fost adoptata, in 2007, o politica de plasare a mai multor ofiteri de politie pe strazi in noptile cu luna plina.
       Unul dintre promotorii de data recenta ai corelatiei intre luna plina si comportament a fost psihiatrul Arnold Lieber. Acesta argumenteaza efectul Lunii prin faptul ca patru cincimi din corpul uman sunt formate din apa. Prin urmare, deoarece Luna afecteaza mareele, este plauzibil ca ea sa afecteze, de asemenea, creierul. Argumentul este insa foarte fragil si poate fi usor demontat. In primul rand mareele nu sunt influentate de fazele lunii, adica de cat de vizibila este luna de pe Pamant, ci de distanta la care aceasta se afla fata de Pamant. In al doilea rand, forta gravitationala pe care o exercita Luna asupra noastra (caci despre aceasta vorbim cand ne referim la presupusa influenta a lunii pline) este atat de mica incat nu face niciun fel de diferenta.
      In ceea ce priveste influenta lunii pline asupra comportamentului, cele peste 100 de studii stiintifice realizate pana acum pe aceasta tema par sa conduca la o concluzie. Marea majoritate a studiilor au obtinut rezultate negative in ceea ce priveste corelatia dintre luna plina si comportamentele ciudate sau incidenta crescuta a unor evenimente. Au existat, desigur, si studii cu rezultate pozitive in privinta corelatiei mai sus amintite insa, la o analiza mai atenta, s-au descoperit diverse vicii de procedura dupa a caror indepartare corelatia a devenit negativa. Un astfel de studiu cerceta ipoteza conform careia accidentele rutiere sunt mai frecvente in noptile cu luna plina. Ipoteza a fost confirmata, insa, mai tarziu, s-a constatat ca nu se tinuse cont de faptul ca, pe durata studiului, noptile cu luna plina cazusera mult mai des la sfarsit de saptamana, cand este mai mult trafic.
      Prin urmare, niciun studiu nu a reusit sa probeze aceasta teorie. Insa, cum adesea este foarte dificil sau chiar imposibil ca stiinta sa demonstreze ca ceva NU exista, sustinatorii efectului Lunii pot sustine, in continuare, ca fenomenul va fi, la un moment dat, confirmat stiintific.
       Un lucru este cert si anume ca, daca efectul Lunii exista, intensitatea lui este atat de mica incat il face sa fie lipsit de semnificatie.
     Ramane totusi intrebarea de ce atat de multi oameni inteligenti si educati sunt convinsi de existenta acestui fenomen? Exista cel putin doua motive. 
       In primul rand, studiile psihologice au relevat ca suntem cu totii inclinati catre un alt fenomen, numit corelatie iluzorie. Aceasta inseamna sa identifici o legatura intre doua evenimente acolo unde aceasta legatura nu exista. Este un miraj statistic. Aceasta eroare se refera la faptul ca atunci cand un eveniment ne confirma ipotezele, ii dam mai multa importanta si ni-l reamintim mai usor. Cand insa un eveniment ne infirma ipotezele, tindem sa-l ignoram sau sa-l interpretam in directia ipotezelor noastre. Astfel, atunci cand este luna plina si se intampla un eveniment neobisnuit, este foarte probabil sa ne amintim si sa le spunem si altora despre el. Daca insa nu se intampla nimic neobisnuit, pur si simplu ignoram acest lucru.
     O a doua explicatie tine mai mult de conjunctura, insa este la fel de interesanta. Inainte de aparitia iluminatului stradal, lumina puternica a lunii pline le tulbura somnul oamenilor care nu aveau adapost si traiau sub cerul liber, inclusiv pe al celor cu tulburari mentale care se aflau in aceasta situatie. Cum deprivarea de somn deseori declanseaza un comportament straniu, iesit din comun, la persoanele cu anumite afectiuni psihologice, in special la cei cu afectiune bipolara (maniaco-depresiva) sau cu epilepsie, luna plina ar fi putut fi legata, la un moment dat, de un nivel crescut al comportamentelor bizare. In zilele noastre, aceasta corelatie nu mai este valabila, cel putin in orasele mari unde iluminatul stradal anuleaza efectul luminos al lunii pline, insa mitul s-a perpetuat de-a lungul vremii.
       In concluzie, mitul nu este sustinut de dovezi stiintifice si, prin urmare, este unul fals.
Psiholog - Psihoterapeut
Iris Gogorici

3 comments:

 1. Luna simbolizeaza feminismul din cate stiu eu... Si chiar are un anumit efect asupra unor oameni, o energie nu neaparat ceva ce tine de vampiri si varcolaci. Eu cand este luna plina am foarte multa energie si nu este doar de la psihicul meu sau efectul placebo. Si de asemenea cand luna este in crestere, am energie foarte multa, iar cand este in descrestere sunt lipsita de energie.

  ReplyDelete
 2. adica e un simbol feminin. pardon:D am inca mici probleme la lb romana:)) e mai grea decat japoneza:-s

  ReplyDelete
 3. @Sakura
  Multumesc pentru comment!
  Este foarte posibil sa ai anumite stari influentate de fazele lunii, nu neg asta. Articolul face insa referire la luna plina si la corelatia dintre aceasta si anumite fenomene precum accidentele de circulatie, manifestarile mai pregnante ale unor afectiuni psihice etc. De asemenea, articolele publicate aici incearca sa abordeze diverse subiecte exclusiv din perspectiva studiilor stiintifice ... adica, ce s-a demonstrat stiintific consideram a fi realitate, ce nu, este, pana la proba contrarie, doar un mit.

  ReplyDelete