16 December 2011

De ce suntem gelosi?

    Cine nu a fost, macar odata in viata, gelos? Cine spune ca nu a incercat acest sentiment niciodata, cu siguranta nu spune adevarul. Dar de ce suntem gelosi?
    Stim deja ca femeile si barbatii folosesc criterii diferite atunci cand isi aleg partenerii. Inainte de a se angaja intr-o relatie pe termen lung, femeile vor evalua statutul social al barbatilor. Bineinteles ca nu este singura dimensiune de care vor tine seama dar, va avea importanta. Ma rog, pentru unele femei, as adauga eu, doar aceasta dimensiune conteaza. De ce se focuseaza femeile pe acest aspect, de ce este pentru ele mai important statutul social decat pentru barbati? Pentru ca un “barbat dominant” social va putea furniza familiei, si in special progeniturilor, resurse suficiente. Barbatii se vor afla deci in concurenta sexuala pe aceasta baza. Prin urmare, ei vor fi foarte atenti la statutul rivalului in caz de tentativa de seducere a partenerei.


     Barbatii in schimb, mai mult decat femeile, acorda o atentie deosebita aspectului fizic al unei viitoare partenere. Se presupune ca, inca din vremuri stravechi, frumusetea femeilor le-a servit barbatilor drept semnal pentru a deduce fertilitatea lor. In consecinta, femeile vor fi foarte vigilente la frumusetea rivalelor lor, frumusete la care barbatii sunt foarte sensibili.
    Psihologii au remarcat ca exista doua feluri de infidelitate, “sexuala” si “sentimentala”, care antreneaza sentimente de gelozie diferite. In cazul infidelitatii sexuale, apar mai degraba reactii ca tristetea, respingerea, furia si sentimentul tradarii. In cazul infidelitatii sentimentale apar nelinistea, neincrederea si sentimentul amenintarii.
     Chiar daca sunt diferite si genereaza reactii diferite, ambele tipuri de gelozie au aceeasi functie: sa ne protejeze relatia, pentru a-i pastra exclusivitatea. Reactionand la potentialele infidelitati ale partenerului, nu facem altceva decat sa prevenim pierderea acestuia. Bineinteles, vorbim aici de cazul geloziei care se inscrie in limitele normalului, si nu de gelozia patologica, dusa la extrem.
       In general, barbatii sunt mai gelosi atunci cand sunt inselati sexual iar femeile atunci cand sunt inselate sentimental. Si aici explicatia o gasim tot in teoria evolutiei. Barbatul are si va avea intotdeauna o problema de incertitudine in ceea ce priveste paternitatea progeniturii sale, iar atunci cand partenera il inseala sexual, probabilitatea ca progenitura sa nu fie a sa, creste amenintator. Prin urmare, este foarte posibil ca gelozia masculina sa fie un mecanism arhaic care are menirea de a impiedica implicarea partenerei in relatii sexuale cu alt barbat, pentru a limita acest risc.
      In cazul femeilor, lucrurile stau diferit, riscul mai mare fiind acela de a trebui sa imparta resursele partenerului cu o alta femeie si, chiar mai amenintator, de a fi parasite pentru alta. Cum barbatii sunt capabili sa aiba relatii sexuale cu femei fara investitii sentimentale sau cu investitii minime la toate nivelurile, evidenta unei legaturi emotionale, a unei investitii mai mari decat de obicei la nivel sentimental, intre partener si o alta femeie, este un indicator fiabil al riscului de pierdere a partenerului. Prin urmare, femeile sunt foarte geloase atunci cand partenerii lor comit infidelitati sentimentale.
       Si, ca ultima mentiune, trebuie spus ca toate motivatiile de mai sus, tot acest mecanism nu este, in general, constient ... dar functioneaza!

Iris Gogorici
Psiholog - Psihoterapeut

No comments:

Post a Comment