17 December 2011

Criza varstei de 40 de ani

    Majoritatea oamenilor ar atribui acestei “crize a varstei mijlocii” faptul ca un barbat de 40-45 de ani isi paraseste nevasta pentru o tanara de 20 de ani, isi cumpara masina sport pe care a visat-o toata viata, isi da demisia si pleaca intr-o calatorie in jurul lumii si altele asemenea. Acesta criza a varstei mijlocii este vazuta ca o perioada de indoiala fata de propria persoana si de turbulente dramatice, cand individul incepe sa se confrunte cu mortalitatea, cu declinul fizic si cu sperantele neimplinite.
       Sintagma “criza varstei mijlocii” a fost inventata in 1965 de Elliott Jaques, care a folosit-o pentru a descrie incercarile compulsive de a ramane tanar si de a sfida realitatea mortii, incercari pe care le-a observat la artistii si compozitorii de varsta mijlocie. De atunci, ideea unei perioade de tranzitie nelinistitoare, prin care oamenii trec la varsta mijlocie, s-a inradacinat atat de bine in constiinta publica incat, in 1994, 84% dintre tinerii anchetati erau convinsi de iminenta unei crize la mijlocul vietii.
      Internetul si nenumarate carti furnizeaza sfaturi si solutii pentru a ajuta oamenii sa faca fata atat propriilor crize ale varstei mijlocii, cat si celor ale partenerilor. Apropos, femeile nu sunt imune la aceste angoase ale mijlocului vietii. Exista si site-uri speciale unde cei care au trecut prin aceasta criza isi impartasesc experientele si ofera sfaturi de viata.
     Succesul acestei sintagme in randul publicului s-ar putea datora si unei farame de adevar. Psihologul Erik Erikson a observat ca, la varsta adulta de mijloc, majoritatea oamenilor se lupta sa gaseasca o directie, un inteles si un scop in vietile lor. Erikson a exagerat prevalenta crizei la varsta mijlocie, insa a avut dreptate asupra faptului ca unii oameni traiesc experienta unei indoieli profunde fata de propria persoana in anii intermediari ai vietii.
       Totusi, oamenii isi reevalueaza tintele si prioritatile si trec prin experienta unor crize in fiecare deceniu al vietii.
       In ceea ce priveste experientele despre care se crede ca ar fi caracteristice varstei de la mijlocul vietii, cum ar fi divortul, schimbarea locului de munca, cumpararea unei masini sport, este mai probabil ca acestea sa se produca, in realitate, inainte de varsta mijlocie. De exemplu, in Statele Unite, oamenii divorteaza prima data in jurul varstei de 33 de ani, barbatii, si in jurul varstei de 31 de ani, femeile. Apoi, cand oamenii isi cumpara, la 40 de ani, masina visurilor, asta ar putea avea mai degraba legatura cu faptul ca atunci isi permit finaciar acest lucru, decat cu criza varstei mijlocii.
       Mai mult, studiile cultural-comparative nu furnizeaza niciun fundament pentru ideea ca varsta mijlocie este o perioada in mod special stresanta si dificila, ba chiar reprezinta o perioada de functionare psihologica de varf.
        In concluzie, mitul este unul fals astfel incat, daca doriti sa faceti schimbari radicale in viata dumneavoastra sau sa va cumparati o masina sport, nu este niciodata prea devreme si nici prea tarziu sa faceti acest lucru.

Psiholog - Psihoterapeut
Iris Gogorici

No comments:

Post a Comment