16 December 2011

Contrariile se atrag

    Foarte multi oameni sunt convinsi ca este foarte probabil ca indivizii care sunt diametral opusi in ceea ce priveste personalitatea, convingerile si aspectul, sa fie atrasi unii de altii. Termenul tehnic pentru atractia contrariilor este complementaritate. In celebra carte “Opposites Attract”, scriitorul Tim Lahaye informa cititorii ca “doi oameni cu acelasi temperament aproape niciodata nu se vor casatori. De ce? Pentru ca temperamentele asemanatoare se resping, nu se atrag”.


       Si totusi, in psihologia populara exista atat zicala “contrariile se atrag”, dar si aceea ca “cine se-aseamana se-aduna”. Sa vedem care dintre cele doua zicale este mai bine sustinuta de dovezi stiintifice.
     Cercetarile demonstreaza ca, atunci cand vine vorba de relatii interpersonale, opusele nu se atrag. In schimb, homofilia (tendinta oamenilor asemanatori de a fi atrasi unul de altul), si nu complementaritatea, reprezinta mai degraba regula.
    Foarte multe studii demonstreaza faptul ca este mai probabil ca oamenii cu trasaturi de personalitate asemanatoare sa fie atrasi unii de altii, decat cei cu trasaturi de personalitate complet diferite. Spre exemplu, oamenii cu personalitate de tip A (cei impulsivi, competitivi, calculati si ostili), prefera parteneri tot cu personalitate de tip A, in vreme ce tipul opus de personalitate este cautat de cei cu personalitate de tip B. Aceleasi reguli se aplica si prieteniei. Este mult mai probabil sa ne petrecem timpul alaturi de oameni cu trasaturi de personalitate similare, decat diferite de ale noastre. 
        Asemanarile in ceea ce priveste trasaturile de personalitate nu reprezinta doar un bun factor de predictie al atractiei initiale, ci si al stabilitatii si fericirii conjugale. Prin urmare, daca sunteti o persoana imprastiata, dezordonata, cel mai bine va fi, probabil, sa va gasiti un partener care sa nu fie obsedat de curatenie si ordine.
        Desi, din punct e vedere stiintific, mitul este unul fals, este totusi posibil sa existe undeva o farama de adevar, deoarece cateva diferente interesante intre parteneri pot condimenta o relatie. A fi cu cineva care vede totul exact la fel si care este de acord cu noi in toate privintele poate fi reconfortant, dar plictisitor. Totusi, pana cand cercetarile vor testa aceasta ipoteza a “oamenilor asemanatori, cu cateva diferente ici si colo, care se atrag”, ramanem la versiunea, testata stiintific, conform careia contrariile nu se atrag.

Psiholog - Psihoterapeut
Iris Gogorici

No comments:

Post a Comment