02 November 2011

Rugaciunile vindeca?

    Multi oameni cred ca rugaciunile adresate unei Fiinte Superioare au puterea de a vindeca insa, desi s-au efectuat nenumarate studii pentru a verifica aceasta credinta, niciunul dintre ele nu a putut dovedi acest lucru. 
     In "Dictionarul Diavolului", Ambrose Pierce definea rugaciunea astfel: “Rugaciunea? Sa ceri ca legile universului sa fie anulate pentru un singur petent care se declara nevrednic”.
      In Statele Unite, 95% din populatie crede in Dumnezeu, iar 80% se roaga regulat si sunt convinsi ca Dumnezeu actioneaza prin intermediul medicilor. Un studiu, efectuat pe un esantion de 1.000 de adulti americani, arata ca 790 (adica un procent urias) dintre acestia erau convinsi ca o credinta puternica poate ajuta la vindecarea unei boli. 
     Cu siguranta exista o legatura intre gradul de religiozitate si starea de sanatate. De exemplu, studiile efectuate au aratat ca unele grupuri religioase (cum ar fi mormonii, preotii catolici, etc.) sunt mai sanatoase si traiesc mai mult. Rezultatele nu sunt deloc surprinzatoare, mai ales daca tinem cont de faptul ca apartenenta la astfel de grupuri este conditionata de conformarea la anumite standarde, majoritatea acestora fiind asociate cu riscuri semnificativ mai mici asupra starii de sanatate, ca de exemplu renuntarea la fumat si alcool, respectarea posturilor, renuntarea la carne in unele cazuri etc.
     Exista, de asemenea, studii care arata ca practica yoga sau atitudinea pozitiva, asociate cu tratamentul medicamentos, ne pot ajuta sa trecem mai usor peste anumite afectiuni, sa grabim vindecarea unor afectiuni sau sa tinem sub control afectiuni cronice. Prin urmare, este posibil ca pentru multi oameni religia sa genereze aceasta atitudine pozitiva care, la randul ei, sa ajute la vindecare.
    Concret insa, pana in prezent, legaturile stiintifice dintre religie, sanatate si spiritualitate sunt inca inconsistente si slabe.
        Poate ca, intr-o zi, un studiu va demonstra ca rugaciunile au, intr-adevar, puterea de a vindeca. Pana acum insa, nu exista un astfel de studiu, dar poate ca ar merita sa ne rugam pentru asta.

Iris Gogorici
Psiholog - Psihoterapeut

No comments:

Post a Comment