23 November 2011

Lenea sociala sau de ce unde-s doi puterea scade ...

    Bucurestiul este celebru pentru Casa Poporului, Arcul de Triumf si alte obiective istorice, dar si pentru omniprezentele echipe de muncitori care stationeaza meditativi, zile in sir, pe marginea unei gropi. Va ganditi, probabil, justificat din punct de vedere logic, ca atunci cand de indeplinirea unei sarcini se ocupa mai multe persoane, durata operatiunii va fi redusa iar performanta crescuta.
     Nimic mai neadevarat! Din pacate, cercetarile efectuate asupra muncii colective au relevat ca randamentul muncii colective nu este direct proportional cu numarul de executanti: performanta unui individ in efectuarea unei sarcini este mai slaba atunci cand o realizeaza impreuna cu alte persoane. Acest fenomen a fost denumit de catre cercetatori “lene sociala”.
      Devine individul lenes atunci cand lucreaza in grup? Este ceea ce tind sa demonstreze numeroase studii efectuate pe aceasta tema: performanta colectiva ramane inferioara sumei performantelor obtinute individual, de fiecare membru al grupului.
    De ce se intampla asta? Au fost avansate diverse ipoteze pentru explicarea fenomenului, insa cert este ca lenea sociala apare atunci cand sarcinile colective sunt simple si cand nu se poate spune cu precizie cine si ce a facut. In astfel de situatii individul nu este motivat, pentru ca se afla in imposibilitatea de a-i fi recunoscute meritele individuale in caz de buna performanta. Din acest motiv, presiunea in directia depunerii de efort, se va diminua. Iar atunci cand munca este dirijata de o persoana care da ordine, impactul acestei persoane va fi diluat direct proportional cu numarul persoanelor prezente. Prin urmare, puterea celui care comanda scade pe masura ce numarul celor comandati creste.
      Va surprinde ca rezultatele studiilor stiintifice infirma ceea ce vi s-a spus intotdeauna, si anume ca munca in echipa este superioara si preferabila celei individuale? Daca da, nu disperati! Prezenta unei alte persoane nu are intotdeauna un efect negativ asupra performantei individuale. Insa despre asta vom vorbi intr-un articol viitor.


Iris Gogorici
Psiholog - Psihoterapeut


No comments:

Post a Comment