07 November 2011

Activitatea sexuala cu o frecventa sub limitele normale sau lipsa acesteia, ne afecteaza sanatatea

         Va intrebati poate ce inseamna “limite normale” si aveti dreptate sa ridicati aceasta problema. Bineinteles ca limitele normale si le stabileste fiecare insa, din punct de vedere statistic, normalul arata in felul urmator:
Pentru categoria de varsta 20 ani frecventa actelor sexuale este de 148 ori/an
Pentru categoria de varsta 30 ani frecventa actelor sexuale este de 110 ori/an
Pentru categoria de varsta 40 ani frecventa actelor sexuale este de  78 ori/an
Pentru categoria de varsta 50 ani frecventa actelor sexuale este de  61 ori/an
Pentru categoria de varsta 60 ani frecventa actelor sexuale este de  61 ori/an

       
       De mentionat ca acestea reprezinta medii. Unii dintre subiectii de 65 de ani intervievati faceau sex de sase ori pe saptamana, in vreme ce unii de 20 de ani nu facusera sex niciodata. Insa acestea sunt mai degraba exceptii.
       Revenind insa la mitul nostru, nu exista neaparat dovezi care sa sustina faptul ca lipsa de sex cauzeaza sanatatii, iar parerile in acest sens sunt impartite. Exista insa impresionant de multe dovezi ale faptului ca sexul este benefic sanatatii.
     Spre exemplu, sexul creste nivelul testosteronului, ceea ce contribuie la intarirea oaselor si a muschilor, si furnizeaza colesterol de buna calitate. De asemenea, endorfinele, care sunt calmantele naturale ale organismului, sunt declansate in timpul actului sexual si ajuta la reducerea durerilor, energizeaza si sunt eficiente in cazul artritei. Probabil de aici si vorba romaneasca “sexul este aspirina saracului”.
     Alte beneficii sunt generate de hormonul DHEA (dehidropiandrosteron), care este eliberat de organism cu putin timp inaintea orgasmului si care imbunatateste perceptia, intareste sistemul imunitar, inhiba dezvoltarea tumorilor si intareste oasele.
      La femei, in timpul actului sexual este eliberata o cantitate mare de oxitocina iar nivelul estrogenului creste si el. Estrogenul se afla in stransa legatura cu rezistenta oaselor si cu sanatatea sistemului cardiovascular la femei.
        Efectul hormonilor degajati de organism in timpul actului sexual este de protectie a inimii si de prelungire a vietii. In concluzie, mai mult sex inseamna o viata mai lunga si un nivel mai scazut de stres.
Psiholog - Psihoterapeut
Iris Gogorici

No comments:

Post a Comment