15 October 2011

Exista anumite indicii care ne spun, cu certitudine, ca o persoana minte

    Nu exista un semn propriu-zis al minciunii, al inselaciunii. Nu exista un “nas al lui Pinocchio” sau vreun gest, o expresie faciala, o zvacnire a unui muschi care sa indice, cu certitudine, ca o persoana minte. Si nu exista indicii de inselatorie valabile pentru toate fiintele umane. Exista insa indicii ale emotiilor care nu se potrivesc cu felul firesc de a fi al unei persoane.
      Pentru a ne da seama daca o persoana incearca sa insele, trebuie sa analizam mai multe date in acelasi timp, provenite din mai multe surse: cuvinte, pauze ale vocii, sunetul vocii, expresii, miscari ale capului, gesturi, expresii faciale, postura, inrosirea sau albirea fetei etc. Cei mai multi oameni au tendinta de a acorda cea mai mare atentie surselor cel mai putin demne de incredere, cuvintele si expresiile faciale, si sunt astfel indusi in eroare cu usurinta. 
    Este adevarat ca mincinosii nu monitorizeaza, nu controleaza si nu isi mascheaza toate manifestarile de comportament. De altfel, este foarte putin probabil ca cineva sa poata controla permanent ceea ce face. Insa, este la fel de adevarat ca mincinosii ascund si falsifica ceea ce se asteapta ca persoanele din jur sa urmareasca mai atent. Prin urmare, cei care mint tind sa fie foarte atenti la cuvintele pe care le folosesc. Dupa cuvinte,  o alta sursa pe care oamenii au tendinta sa o urmareasca pentru a incerca sa isi dea seama daca sunt mintiti sau nu, este fata. Fetei i se acorda atentie in buna parte pentru ca reprezinta marca si simbolul personalitatii si este modalitatea principala prin care deosebim o persoana de alta. De altfel, cercetarile au concluzionat ca exista o parte a creierului specializata in recunoasterea fetelor. Un alt motiv pentru care i se acorda atata atentie este acela ca fata este locul principal unde se afiseaza emotiile, fiind direct conectata la zonele cerebrale implicate in generarea emotiilor.
       Indiferent de rasa, etnie, varsta si sex, chipurile oamenilor dezvaluie sapte tipuri de emotii. Una dintre ele este absolut neutra: uimirea. Cinci dintre ele sunt negative: teama, furia, tristetea, dezgustul si dispretul. Si una singura este pozitiva: fericirea. Beneficiem de o singura emotie pozitiva pentru ca, in termeni evolutionisti, scopul principal al existentei este supravietuirea, iar pentru a supravietui nu avem, surprinzator, nevoie de fericire. Abia dupa ce nevoile de baza ale supravietuirii au fost satisfacute, incepem sa acordam din ce in ce mai multa importanta fericirii.
        Fiintele umane au un numar de muschi faciali mai mare decat al oricarei alte specii de pe pamant si este singurul loc de pe suprafata corpului uman unde muschii sunt atasati direct de piele. Prin urmare, fata are o mare mobilitate si pielea se modeleaza rapid ca reactie la impulsurile venite de la creier. 
       Expresiile faciale apar, au un punct maxim, si apoi se estompeaza, iar durata lor variaza in mod obisnuit de la o jumatate de secunda pana la 4 secunde. Expresiile faciale sunt universale. Chiar si persoanele nascute fara simtul vazului, care nu au putut invata prin imitare expresiile, folosesc acelasi cod facial ca oricare alta fiinta umana.
        Interesant este insa ca atunci cand mintim, incercam sa ne ascundem adevaratele emotii, insa nu putem controla in totalitate acest proces. Ca urmare, emotia pe care o resimtim cu adevarat apare pe fata sub forma unei microexpresii, care dureaza 1/24 dintr-o secunda, si care poate fi identificata de persoane specializate sau cu un talent nativ in studiul fetei umane. Abia aceste emotii ascunse, manifestate sub forma de microexpresii, pot constitui un indiciu al faptului ca respectiva persoana incearca sa ascunda ceva. Insa de aici si pana la a concluziona ca persoana minte, este cale lunga. Este foarte probabil ca respectiva persoana sa incerce sa ascunda ceva, insa se pune intrebarea ce anume ascunde si de  ce.
       Prin urmare, mitul nasului lui Pinocchio este unul fals. Este foarte adevarat ca unele dintre cele mai importante indicii de detectare a inselatoriei sunt localizate pe fata, insa nu  sub o forma atat de evidenta ca nasul lui Pinocchio.


Iris Gogorici
Psihoterapeut

No comments:

Post a Comment