15 October 2011

Este homosexualitatea o optiune sau o determinare genetica?

    Tiparul de baza al corpului si creierului embrionului uman este de tip feminin in structura sa. Ca urmare, toti barbatii au reminescente feminine, cum ar fi glandele mamare, nefunctionale, dar cu potential de a produce lapte.
     Asa cum stim deja, de la sase pana la opt saptamani dupa concepere, embrionul masculin (XY), primeste o doza masiva de hormoni androgeni (masculini) care formeaza testiculele si, apoi, o adoua doza care modifica de fapt creierul, dintr-o forma feminina, intr-una cu o configuratie masculina. Ce vreau sa spun de fapt este ca, daca embrionul masculin nu primeste suficienti hormoni masculini la momentul oportun, exista doua variante. Prima varianta este aceea in care baiatul  se poate naste cu o structura a creierului mai degraba feminina decat masculina si, cu alte cuvinte, mai mult ca sigur, pana la varsta pubertatii va fi homosexual. O a doua varianta este aceea in care un baiat se poate naste cu un creier care functioneaza in totalitate dupa un tipar feminin, desi are organe masculine. Probabilitatea ca aceasta persoana sa fie transsexual este una foarte mare, adica sa apartina din punct de vedere biologic unui sex, dar sa stie ca, de fapt, este de sex opus.
     Tiparul homosexual se fixeaza in jurul varstei de cinci ani si scapa de sub controlul persoanei in cauza.
     Principalele cauze ale aparitie modificarilor hormonale (respectiv blocarea testosteronului) pe timpul sarcinii, care pot conduce la nasterea de copii homosexuali sunt: traumatismele grave in primele luni de sarcina, stresul si unele medicamente (ex: administrarea de hormoni feminini, cum ar fi estrogenii, in ideea ca ajuta sarcina, creste cu de 5 pana la 10 ori posibilitatea de a naste un baiat homosexual).
      Desi in Antichitate homosexualitatea era nu numai ingaduita, ci si respectata, pe parcursul istoriei pozitia societatii fata de aceasta s-a schimbat radical, pana la punctul in care, in secolul XXI, majoritatea persoanelor apartinind generatiilor mai in varsta crede ca homosexualitatea este un fenomen de data recenta si “nefiresc”.
     Homosexualitatea exista si la animale, la primate comportamentul homosexual fiind o modalitate de a crea legaturi intre membrii unui grup sau de a dovedi supunere fata de un membru considerat superior.
    Ce vreau sa punctez este ca, homosexualitatea nu este o optiune, ci este genetica, innascuta, iar mediul in care suntem crescuti joaca un rol mai putin important in determinarea comportamentului nostru din acest punct de vedere. Prin urmare, eforturile parintilor de a inabusi tendintele homosexuale ale copiilor, nu au niciun efect.
       Probabil ca daca aceste evidente stiintifice ar fi popularizate mai intens, homosexualilor si transsexualilor le-ar fi mult mai usor in interactiunile cu societatea. Majoritatea oamenilor sunt mai toleranti si accepta mai usor o persoana la care aceste diferente sunt innascute si nu tin de o alegere care, in opinia lor, este inacceptabila. Oamenii accepta mai usor persoanele autiste sau copiii cu malformatii congenitale, pentru ca s-au nascut asa, spre deosebire de homosexuali care se presupune, gresit de altfel, ca isi pot alege stilul de viata.
      De altfel, si majoritatea homosexualilor crede, tot in mod gresit, ca homosexualitatea este o optiune si face parada de aceasta “optiune”, generand astfel o atitudine rauvoitoare din partea multor oameni.
       In concluzie, homosexualitatea nu este o boala si, prin urmare, nu este contagioasa, nu necesita tratament medicamentos si nici nu se "vindeca". Este o caracteristica genetica innascuta, la fel cum sunt si ochii albastri, pistruii, parul roscat sau dislexia.


Iris Gogorici
Psihoterapeut
No comments:

Post a Comment