15 October 2011

De ce ne uitam sub pat dupa ce am vazut un film de groaza?

       Ne uitam in urma noastra, pe strada, dupa ce am vazut la cinema un film cu criminali in serie. Punem zgomotele din casa pe seama unor spirite dupa ce am vazut un film cu fantome. Nu lasam copilul sa se intoarca singur de la scoala pentru ca am vazut la stiri ca un copil a fost rapit intr-un oras din celalalt colt al tarii. Acest gen de judecati accelerate, denumite “euristici”, ne permit sa actionam rapid dar, din pacate, adesea intr-o maniera aproximativa.
 Exemplele de mai sus au legatura cu ceea ce se cheama “euristica disponibilitatii”, adica un gen de judecata care utilizeaza nu frecventa reala de aparitie a unui eveniment, ci “disponibilitatea” sa in mintea noastra. Euristica disponibilitatii ne conduce la supraestimarea aparitiei unor evenimente.
  Exista si o “euristica a majoritatii” care ne face sa credem, de exemplu, ca o carte este buna pentru ca a fost cumparata de milioane de oameni. Iar din cauza “euristicii temporale” credem ca un proiect este de mai buna calitate, doar pentru ca intocmirea lui a necesitat mult timp.
  In foarte multe situatii judecam ca suficienta informatia pe care ne-o furnizeaza acest gen de scheme si nu ne obosim sa mergem pana la capat, cautand alte informatii inainte de a emite o judecata sau, mai grav, inainte de a lua o decizie. Daca ne bazam numai pe memorie pentru a evalua o probabilitate oarecare, ar trebui sa tinem cont de faptul ca exemplele cu cele mai multe sanse sa ne vina in minte sunt: cele care au fost inmagazinate recent in memorie; cele care sunt incarcate afectiv (evenimente dramatice, surprinzatoare); cele care se potrivesc cu credintele noastre; si cele mai cunoscute, mai familiare. De exemplu, daca suntem intrebati care dintre orasele Pisa si Trieste sunt mai populate, vom avea tendinta de a-l alege pe cel mai cunoscut, adica Pisa, fara sa cautam alte informatii care sa confirme sau sa infirme judecata noastra initiala.


Iris Gogorici
Psihoterapeut

No comments:

Post a Comment