15 October 2011

De ce horoscopul zilnic din ziar se potriveste aproape intotdeauna fiecaruia dintre noi?

    De ce rezultatele testelor de personalitate din revistele glossy ni se potrivesc aproape intotdeauna? De ce horoscopul zilnic din ziar se potriveste aproape intotdeauna fiecaruia dintre noi? De ce previziunile ghicitoarelor par a se potrivi intotdeauna contextului nostru de viata?
    Vorbim in acest caz de efectul Barnum (cunoscut si sub denumirea de efectul Forer), fenomen pus in evidenta, in 1949, de psihologul Bertram R. Forer.
     Efectul Barnum reprezinta tendinta oamenilor de a accepta o vaga descriere ca potrivindu-se perfect propriei persoane, fara a-si da seama ca respectiva descriere s-ar putea aplica la fel de bine oricui altcuiva.
     Phineas Taylor Barnum este fondatorul circului si i se atribuie doua expresii celebre. Una este aceea ca “In orice spectacol fiecare trebuie sa creada ca exista acolo ceva, cat de mic, special pentru el”, iar a doua este aceea ca “In fiecare minut se naste un fraier ...”. Nu suna prea dragut, dar se pare ca Barnum a avut dreptate si “teoria” lui functioneaza, ea fiind confirmata de mai multe experimente stiintifice efectuate de-a lungul timpului. Din aceste studii reiese ca trasaturile de caracter care ne avantajeaza sunt mai usor acceptate ca o descriere precisa a personalitatii noastre, decat trasaturile dezavantajoase. Puteti verifica acest lucru spunand unei persoane ceva de genul “Cred ca ai un puternic simt al dreptatii”. Nu fiti surprinsi sa constatati ca raspunsul va fi, aproape invariabil, “da, asa este”.
     O explicatie a efectului Barnum a fost oferita de Dickson si Kelly, in 1985. Se pare ca ne plac flatarea si discursurile care ne valorizeaza si ca, deseori, nu percepem intr-o analiza decat ceea ce ne convine. Tot cei doi au constatat ca efectul Barnum este prezent in mai mare masura la persoanele cu o mare nevoie de aprobare sau cu tendinte autoritare.
    Studiile stiintifice ale anumitor practici sau pseudostiinte precum astrologia, numerologia sau grafologia, demonstreaza ca acestea nu constituie instrumente valide pentru evaluarea personalitatii. Totusi, majoritatea clientilor acestora sunt satisfacuti si convinsi de precizia lor, deoarece ele par sa faca analize precise.


Iris Gogorici
PsihoterapeutNo comments:

Post a Comment