15 October 2011

Barbatii si femeile sunt diferiti

      Nu sunt putine dovezile stiintifce care arata ca intre creierele femeilor si cele ale barbatilor exista diferente, insa adevarata dimensiune a acestor diferente si implicatiile lor raman, deocamdata, un teritoriu virgin. Exista diferente neurologice si hormonale intre noi, dar ce semnificatie au ele, cum afecteaza acestea felul in care functionam si felul in care traim impreuna?
    Primul lucru care trebuie mentionat aici este ca structura si functiile creierului tuturor fiintelor inzestrate cu sistem nervos se modifica in urma experientelor legate de lumea inconjuratoare prin care trec. Stim acest lucru ca urmare a cercetarilor efectuate de doctorul Eric Kandel, profesor la Universitatea Columbia, din New York, cercetari pentru care acesta a primit Premiul Nobel.
    Creierul nu este niciodata cu adevarat “format”, cercetari recente aratand ca, si dupa copilarie si pubertate, creierul continua sa se dezvolte, pe toata durata vietii, atata vreme cat primeste stimuli adecvati.
     Cu toate ca sexul fiecaruia dintre noi este determinat in momentul conceptiei si traim tot restul vietii cu acelasi sex, in realitate devenim mai mult sau mai putin femei sau barbati pe masura ce inaintam in varsta. Nivelurile diferite ale hormonilor prezenti in organism de-a lungul vietii fiecaruia dintre noi ne influenteaza in continuare sexul. Cu alte cuvinte, genele ne determina sexul, iar hormonii adauga sarea si piperul.
    Unele diferente dintre femei si barbati sunt, intr-adevar, predeterminate genetic insa, imediat ce venim pe lume, incepe sa se manifeste puternic mediul in care traim, in sensul ca ne influenteaza sau chiar ne modifica infrastructura, modeland felul in care actionam si interactionam cu cei din jur.
    Sexul fiecaruia dintre noi este determinat inca din momentul conceptiei, acest sex influentand toate sistemele noastre organice, inclusiv creierul. Cromozomul sexual, cel care determina organele sexuale, este transmis de tata in momentul conceptiei. Daca tatal transmite un cromozom X, inseamna ca embrionul va avea doi cromozomi X si se va dezvolta ca femeie. Daca tatal transmite un cromozom Y, se va crea o pereche de cromozomi XY, iar embrionul se va dezvolta ca barbat. La 6-8 saptamani dupa concepere, fatul nu are inca sex si se poate dezvolta fie ca baiat, fie ca fata din punct de vedere al organelor genitale.
    Creierul masculin si cel feminin difera substantial in privinta anatomiei, a compozitiei chimice, a fluxului sanguin si a metabolismului. Chiar si mecanismele prin care producem ideii si emotii, prin care stocam amintiri, prin care conceptualizam si memoram experientele, prin care rezolvam problemele, sunt altele.
     Exista doua tendinte naturale ale creierului uman: aceea de a intelege lucrurile ca sisteme, si barbatii tind sa fie mai interesati de felul cum functioneaza lucrurile, si aceea de a reactiona corespunzator la emotiile celorlalti, in acest sens femeile dovedind mai multa empatie.
      Prin urmare, mitul este unul adevarat.

Iris Gogorici
Psihoterapeut

No comments:

Post a Comment