06 March 2011

Acasa la Milton H. Erickson ... Phoenix, Arizona


Ca orice psihoterapeut care se respecta, apartin si eu unei scoli de psihoterapie, respectiv scoala de psihoterapie ericksoniana si hipnoza clinica. Asta inseamna ca mi-am facut formarea in psihoterapie ericksoniana. Numele scolii provine de la numele lui Milton H. Erickson, psihiatru american care a facut celebra hipnoza, folosind-o cu succes in practica clinica. El se numara si printre fondatorii Asociatiei de Hipnoza Clinica in Statele Unite si este, fara indoiala, cel datorita caruia hipnoza clinica si-a capatat un renume mondial.
Milton Erickson a locuit si a lucrat, o buna parte a vietii sale, in Phoenix, Arizona. Acolo exista acum Fundatia Milton H. Erickson http://www.erickson-foundation.org/, condusa si fondata de discipolul lui Erickson, Dr. jeffrey K. Zeig. Jeffrey Zeig este unul dintre cei mai celebri psihoterapeuti americani si organizatorul celei mai renumite conferinte de psihoterapie din lume, The Evolution of Psychotherapy www.evolutionofpsychotherapy.com, eveniment care aduna, la fiecare editie, in jur de 7.000 de participanti, precum si nume sonore ale psihoterapiei si psihologiei americane.
Pe Jeffrey Zeig l-am avut ca invitat in Romania, in martie 2010. Jeff a sustinut workshop-ul "Psihoterapie si Hipnoza", primul eveniment din seria de workshop-uri de specialitate, desfasurate sub titlul "In culisele psihoterapiei" si organizate de subsemnata. Un al doilea workshop, desfasurat in luna iunie 2010, l-a avut ca protagonist pe Jeffrey A. Kottler, un alt psihoterapeut american celebru, cunoscut publicului din Romania mai ales datorita cartilor sale aparute la Editura Trei, cea mai celebra dintre ele fiind "Mumia de la masa din sufragerie".
Revenind la Jeff Zeig, Milton Erickson si hipnoza clinica, in vara lui 2010 am participat, in Phoenix, la un curs organizat de Fundatia Milton H. Erickson - "Clinical Hypnosis Masterclass" - sustinut de Jeffrey Zeig, Brent Geary si Lilian Borges Zeig. Spre marea mea surpriza, Jeff Zeig mi-a oferit, cu generozitate, doua alternative de cazare in Phoenix, excluzand fara drept de apel varianta propusa de mine, respectiv cazarea la hotel. Cele doua alternative erau fie casa lui, a lui Jeff, fie casa lui Milton Erickson, aflata acum in proprietatea Fundatiei Milton H. Erickson!!!!!!!!! Greu de descris in cuvinte cat de surprinsa am fost de aceasta oferta. Si mai greu de facut o alegere ... aveam, pe de o parte, ocazia de a locui in aceeasi casa cu doi renumiti psihoterapeuti americani, Jeff si sotia sa, Lilian, sau, pe de alta parte, varianta de a locui, pentru o luna, intr-un muzeu ... casa lui Milton Erickson! Si am ales ... Casa Erickson.
Exceptandu-i pe "discipolii" sai, Jeffrey Zeig si Ernest Rossi, si pe Victor Yalom, fiul unui alt nume notoriu al psihoterapiei mondiale, Irvin Yalom, am fost prima persoana din afara acestui cerc restrans care a locuit in celebra casa. De mentionat ca exista doua case in aceeasi incita: casa mare, in care a locuit familia Erickson, si casa mica in care isi avea biroul Milton Erickson, unde isi primea pacientii si unde tinea celebrele seminarii. In aceasta casa mica am locuit eu timp de o luna, inconjurata de exact aceleasi lucruri care se aflau acolo atunci cand Milton Erickson traia: toate cartile lui, celebrul birou, scaunele pe care stateau pacientii in timpul consultatiilor, poze de familie, diplome obtinute de doctorul Erickson de-a lungul timpului ... pana si agenda de programari.


In casa mare acum locuieste doamna care se ocupa de bunul mers al lucrurilor acolo, un fel de custode al acestui muzeu neoficial, o doamna absolut speciala, care mi-a devenit intre timp si o foarte buna prietena, Ceil. Ambele case pastreaza in ele toate lucrurile originale, mai ales ca doamna Elizabeth Moore Erickson, sotia lui Milton Erickson, a locuit acolo pana la moartea sa, in 26 Decembrie 2008.
Hayward Ave., Phoenix, Arizona ... o casa modesta, poate prea modesta pentru un personaj atat de celebru in lumea psihoterapiei si psihiatriei, umbrita in partea din fata de un cactus urias ... suntem in mijlocul desertului. O curte plina de vredeata, atent ingrijita, imi da cumva senzatia ca am ajuns acasa. Calatoresc foarte mult, insa niciodata, pe unde am umblat, nu am locuit la cineva acasa. Am stat intotdeauna in camere de hotel care, oricat de frumos aranjate ar fi, oricat de multe stele ar avea, sunt totusi impersonale si le lipseste, invariabil, aerul de "acasa". A fost deci prima data cand, desi turist, am locuit intr-o casa ... si chiar m-am simtit ca acasa. De atunci, de cate ori merg in Phoenix, locuiesc in aceasta casa care imi este extrem de draga ... este locuinta mea americana. Cand sunt acolo, in fiecare dimineata, ma asez pentru cateva minute la biroul maestrului si, de fiecare data, ma frapeaza acelasi lucru ... calendarul de pe birou ale carui cifre marcheaza data mortii lui Milton Erickson ... 25.03.1980. De ce ma frapeaza de fiecare data? Pentru ca 25 martie este ziua mea de nastere!
Multumesc Jeff, multumesc Ceil!Iris Gogorici
Psihoterapeut


1 comment:

  1. ma bucur ca te-ai hotarat in sfarsit sa postezi ceva pe un nume de domeniu propriu :)

    Mult succes cu blogul!

    ReplyDelete